APE onderzoekt opbrengst afschaffing oldtimersregeling in opdracht van de Stichting Autobelangen

Sinds een jaar zijn alleen nog auto's van 40 jaar en ouder vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting, in plaats van de 25 jaar die daarvoor gangbaar was. Het kabinet wilde hiermee vorig jaar in totaal 120 miljoen euro extra ophalen, maar uit berekeningen van APE blijkt dat dit uiteindelijk veel minder is geworden.

Volgens APE heeft het ministerie van FinanciŽn bij het berekenen van de belastinginkomsten een verkeerde inschatting gemaakt. FinanciŽn heeft namelijk geen rekening gehouden met de gedragsreacties van mensen met een oldtimer. Veel oldtimers zijn in reactie op die afschaffing geschorst of verkocht. Als met die reacties rekening wordt gehouden dan is de opbrengst minder dan de helft van wat het ministerie berekende. Het onderzoek dient ter ondersteuning van de rechtszaak die de Stichting Autobelangen heeft aangespannen tegen de Staat om de regeling alsnog van tafel te krijgen.

BNR Nieuwsradio besteedde op 16 januari 2015 aandacht aan het thema. Dit†is terug te luisteren via de website van BNR Nieuwsradio: "Oldtimerregeling levert kabinet fors minder op".

De rapportage van APE vindt u hier:†"Afschaffing MRB-vrijstelling voor jonge oldtimers".